Vänsterpartiet Värmland

Eva Olofsson i Värmland

I torsdags förra veckan besökte riksdagsledamoten Eva Olofsson, ledamot i socialutskottet, Värmland! Det var en fullspäckad dag med besök i Filipstad, Sunne och Karlstad. På förmiddagen besökte hon Familjecentralen och Kommunal i Filipstad, på eftermiddagen besökte hon ParkVillan i Sunne. Hon avslutade dagen i Karlstad med att stå i Valstugan på Stora torget och att vara med på ett medlemsmöte för Vänsterpartiet Karlstad.

Familjecentralen är ett samarbete mellan Filipstads kommun och Landstinget i Värmland. Det innebär att barnhälsovården, barnmorskemottagningen, öppna förskolan, ungdomsmottagningen, familjebehandling och kuratorer finns under samma tak. Efter besöket sa Eva Olofsson:

Det var ett väldigt bra besök där man kan se hur idén om hur många olika yrkesgrupper under samma tak som jobbar för samma sak fungerar i praktiken. Det ger en bra bild över hur mycket bättre verksamhet det blir och hur mycket bättre stöd man kan ge.

Under besöket hos Kommunal i Filipstad pratade Eva Olofsson om arbetsvillkoren för kommunals medlemmar i Filipstad med ordförande i Kommunal Filipstad, Dan Stjernlöf. Mötet kretsade framförallt kring frågor kring rätt till heltid, inga delade turer och hur man skapar en trygg verksamhet.

Eftermiddagsbesöket på ParkVillan i Sunne, ett boende för ensamkommande flyktingbarn med plats för sex barn, pratades det bl.a. om hur deras verksamhet såg ut, och vad som är viktigt i ett sådant boende t.ex. att det känns tryggt och att det finns tid för alla barn som bor där.

En fråga som dök upp både på Familjecentralen i Filipstad och ParkVillan i Sunne var frågan om de långa handläggningstiderna för besked om man får uppehållstillstånd eller inte. Ovissheten är något som tynger och skapar en stor stress och ångest hos många, vilket personalen i de olika verksamheten märks. De långa handläggningstiderna är ett problem, och det blev väldigt tydligt att Vänsterpartiets förslag på en bortre gräns på 18 månader i asylprocessen är något som behövs.

En annan fråga gällande flyktingpolitik som dök upp var om de osäkra, ibland livsfarliga, sätten som många tar sig till Sverige på. Eva Olofsson diskuterade hur det förhåller sig till EU och underströk vikten av att Vänsterpartiet kan föra en politik i EU för en säkrare flyktingpolitik. Hon lyfte bland annat att vänsterpartiet vill avskaffa Dublinförordningen* och låta personer själva bestämma vilket land de vill söka asyl i, istället för att de tvingas ta osäkra vägar för att hamna i det land de vill.

 

familjecentralen_eva_olofsson

Eva Olofsson och Håkan Svenneling utanför Familjecentralen i Filipstad

* Dublinförordningen innebär att man ska söka asyl i det första EU-land man kommer till.

Dela den här sidan:

Kopiera länk