Valet 2014

Välfärden är inte till salu.

skola_att_lita_pa

Här låg tidigare Karlstads idrottsgymnasium. När eleverna kom tillbaka till skolan efter jullovet fick de beskedet att skolan gått i  konkurs och att de inte längre hade någon skola. Var de skulle hamna istället och hur deras skolgång skulle kunna fortsätta var det ingen som visste. Lärarna som arbetade på skolan gick från julledighet till arbetslöshet. Samtidigt har ägaren under de senaste åren plockat ut mångmiljonbelopp från sitt friskole­företag.

Hur orimligt det än låter med skolor som går i konkurs och elever som står utan en skola att gå till mitt i sina studier, en termin från studenten, så är det vad man kan vänta sig av att förvandla utbildning till en marknad. Marknaden fungerar så. Företag kommer och går, vissa växer och andra konkurreras ut. Det fungerar för hamburgerrestauranger och skoaffärer, men för skolor passar det mycket dåligt.

Därför vill Vänsterpartiet införa en lag mot vinstintresset i skolan. Och när nya skolor öppnas för skattepengar ska det alltid ­göras noggranna bedömningar av behoven och tas demokratiska beslut. Vi vill ha ett samhälle där vi gemensamt ser till att alla barn börjar i en bra skola. Inget barn ska börja i en dålig skola. Inget barn ska börja i en skola som går i konkurs. Vi vill ha skolor att lita på, en välfärd som styrs av omtanke och inte girighet. Så får vi skolor att lita på.

Dela den här sidan:

Kopiera länk