• Hem
  • Europaparlament...
sida

Europaparlamentsval 2019

Val till Europa-parlamentet

Den 26 maj går Sverige till valurnorna för val till Europaparlamentet. Vänsterpartiet går till val på ”Ett Europa för alla, inte bara de rikaste” och har en kandidatlista som toppas av Malin Björk.

Det här valet är ett val som präglas av framförallt två saker, den växande högerextremismen i hela Europa och de stora klimatåtgärderna som måste göra snarast. Vänsterpartiet är det parti som har svar på båda dessa områden. Dessutom är Vänsterpartiet det bästa feministiska partiet. En röst på Vänsterpartiet är en röst på ett bättre Europa!

 

Värmlänningar på Vänsterpartiets lista

Från Värmland finns två kandidater på listan till Europaparlamentet. Håkan Svenneling på plats 13 och My Funcke på plats 38.

 

13. Håkan Svenneling

Vem är du?

  • Jag är en 33-årig värmlänning som gillar att åka längdskidor och har tre katter. Jag har arbetat med landsbygdsfrågor både i mitt yrkesliv och i Riksdagen. Jag engagerade mig i Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster redan som 14 åring då jag var arg på de orättvisor som jag såg fanns i världen. Jag minns att jag var särskilt arg på direktörers fallskärmar. Jag tyckte det var orättvist att man skulle få en massa miljoner när man fick sparken. Idag är Riksdagsledamot och Utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vilka frågor är viktiga i Europaparlamentet?

  • Klimatet kan inte vänta, det är EU-valets viktigaste fråga. Att stå upp för mänskliga rättigheter och för lagliga vägar för flyktingar att fly till Europa. Alla som jobbar i Sverige ska betala skatt i Sverige och facket ska alltid kunna kräva svenska kollektivavtal för dem som jobbar i Sverige. EU behöver bli mer demokratisk och lobbyisternas makt måste stoppas.

Varför är det viktigt att rösta i EU-valet?

  • Om man inte röstar, röstar någon annan åt dig. Vill du ha Europaparlamentariker som jobbar hårt, är kritisk granskade och står upp vänstervärdering ska du rösta på Vänsterpartiet. Europa behöver fler socialister och feminister, inte fler högerextremister.

 

38. My Funcke

 

Vem är du?

  • Jag heter My Funcke är 27 år och kommer från Forshaga. Jag är gruppledare i Forshaga kommun och brinner extra för frågor som rör jämställdhet och klimatet.

Vilka frågor är viktiga i Europaparlamentet?

  • Klimatet håller på att gå helt åt helvete och det är dags att göra något, helst igår, men vi får nöja oss med NU. Vi har ca 10 år på oss att rädda klimatet enligt FN och då är det dags att verkligen kavla upp ärmarna och börja jobba. För att kunna fatta de stora beslut som krävs är EU en viktig plats. Självklart räcker det inte bara där. Detta är ett globalt problem som kräver globala lösningar men i min värld ska EU vara en föregångare och inte en eftersläntrare.

Varför är det viktigt att rösta i EU-valet?

  • För att kunna påverka vilken politik EU pysslar med framöver är det oerhört viktigt att rösta! EU beslutar mycket som påverkar dig i din vardag som du kanske inte reflekterar över. Därför är det viktigt att rösta så att du får in personer i parlamentet som kan slå vakt om de frågor som just du tycker är viktiga. För mig är de frågorna klimat, jämställdhet och mänskliga rättigheter och därför kommer jag att rösta på Vänsterpartiet i EU-valet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk