Vänsterpartiet Värmland

Bengt Bergs Första majtal i Norrbotten, 2013 (Boden, Luleå)

Kamrater, vänner, medmänniskor, mötesdeltagare!

Runt om i världen firas idag Första maj, det arbetande folkets egen högtidsdag. Vi gör det därför att vi tror på människan, vi tror på solidariteten mellan människor och vi vill tillsammans kämpa för ett bättre och rättvisare samhälle och en bättre och rättvisare värld!

Jag kommer från norra Värmland, ett landskap av skogar, glittrande vatten, numera igentäppta gruvhål och med många likheter med Norrbotten. Därför är jag tacksam för att få komma hit på själva 1 maj och hålla tal.

Det finns många likheter, gott om avstånd till exempel, och gott om plats för människor. Därför är jag glad över att se vänner från andra delar av världen, ni är extra välkomna!

Men det finns förstås skillnader. Vi är till exempel förskonade i Värmland från att vara övningsplats för Nato-plan och andra fanstyg.

 

Kamrater, vi lever i en brytningstid och ibland kan det vara svårt att förstå sambanden mellan den verklighet vi alla kan iaktta utanför vårt köksfönster och den verklighet som regeringen och storkapitalets förespråkare försöker inbilla oss. Det är något som inte stämmer.

Högerkrafterna lägger sina dimridåer, utifrån ekonomismen försöker man förklara världen för oss. Det är lönsamhet och konkurrens, det är tillväxt och konsumtion som enligt dem driver samhället framåt.

Samtidigt som miljökatastroferna avlöser varandra och polarisen smälter så utgår ett påbud: köp mer, höj tillväxten, mera av allt!

 

Minns ni hur det lät före folkomröstningen angående EURON? Om vi inte blir med kommer vi att hamna i Albanien. Och hur gick det?

Hela Sydeuropa går på knä, vanligt folk i Grekland, Spanien och Portugal får betala priset till de tyska och de andra bankerna.
Borde inte Jan Björklund, vår pekpinneminister och den främste förespråkaren för både Giv akt! i skolan och EURO i portmonnän – borde inte han unna sig en Medelhavssemester – i Albanien?

 

Vänsterpartiet firar Första maj Sverige runt,  för att uttrycka vår vilja till förändring av livsvillkoren och arbetsförhållandena i vårt land. Men vi gör det tillsammans med alla andra progressiva krafter världen runt.

Om ett år är det val, vi vill uppmana alla ännu tveksamma och till regeringspolitiken kritiska vänner att komma med i vårt parti och vår kamp för socialismen, feminismen och en möjlig och mera rättvis framtid!

Vänsterpartiets tema för årets förstamajfirande är: Arbete, rättvisa, välfärd.

”Vi är människor, inte maskiner!”

Så heter den kampanj som vi har drivit i någon månad nu. Tvärtemot den borgerliga regeringen, menar vi att bra löner, goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö med trygga anställningsförhållanden är något som både den enskilda människan och samhället i stort tjänar på.

Vi vill helt enkelt förbjuda bemanningsföretag i allmänhet, lönedumpning och slavkontrakt för utländsk arbetskraft i synnerhet.

Full sysselsättning, fasta jobb liksom fortbildning för äldre arbetskraft – och möjligheter för de unga att komma in på arbetsmarknaden – det är tillsammans viktiga krav när vi bygger det nya, rättvisare samhället.
Därför vill vi också ändra EU:s lagstiftning som går stick i stäv med fackens krav på likvärdiga löner och arbetsvillkor, vi vill skrota det förhatliga FAS 3 och vi vill föra en politik för

– Full sysselsättning, en starkare arbetsrättslig lagstiftning, ett väl fungerande trygghetssystem vid arbetslöshet och sjukdom och vi vill öka möjligheterna för facklig organisering i syfte att skapa bättre arbetsvillkor och större inflytande för dem som arbetar.

 

Rättvisa

Är det något som det är gott om i världen och i Sverige så är det orättvisor.

Först några ord om den bristande jämlikhet mellan kvinnor och män i vårt eget samhälle.

Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökar, kvinnorna arbetar mycket mera deltid, och dessutom mera obetalt i hemmet. Typiska kvinnoyrken inom till exempel den så viktiga omsorgen är givetvis lågavlönade och består alltför ofta av så kallade delade tjänster.

Ett exempel: Under 2012 jobbade ca 33 % av de sysselsatta kvinnorna deltid, motsvarande för männen är 12 %. Om kvinnorna skulle arbeta heltid i samma grad som männen skulle 448 500 fler kvinnor få en heltidsanställning.

 

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti, som vill

– Stärka rätten till fasta jobb på heltid

– Införa en generell arbetstidsförkortning

– Göra föräldraförsäkringen individuell.

 

– Vi vill också lagstifta om rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid, vilket är synnerligen viktigt för ensamstående mammor

– Vi vill förbättra äldreomsorgen och öka stödet till anhörigvårdare, som ju också ofta hänger på kvinnorna och –

– Vi vill återupprätta de sociala trygghetsförsäkringarna.

 

Många kvinnor utsätts inte bara för ekonomiska och sociala orättvisor i vårt samhälle, de utsätts också för brutalt våld vilket är en stor uppgift att bekämpa.

Här fyller ju kvinnojourerna en så viktig roll, men dessa tvingas arbeta under ekonomiskt pressade förhållanden. Vi menar att det är nödvändigt att ge ett löpande stöd till kvinnojourer i hela landet, ett grundstöd på 200 miljoner om året.

 

 

Välfärd

Välfärden ska fördelas efter behov – inte efter lönsamhet. Skattepengarna ska gå till verksamheten, inte till vinstutdelningar.

För att ge bra undervisning i skolan och god vård för de sjuka och gamla krävs det givetvis nödvändiga ekonomiska resurser. Dessa finansierar vi gemensamt via våra skatter, vi hyser en gemensam omsorg om varandra.

Vi vill att alla skall färdas väl genom livet. Det är därför det heter välfärd …

När lönsamhetstänkandet och det ohämmade vinstbegäret kommer in i de offentligt finansierade verksamheterna så händer någonting, någonting väldigt dåligt.

Under valfrihetens täckmantel försöker Alliansens politiker inbilla oss att det privata kapitalet är ett alternativ, men de berättar inte att vinsterna hamnar i riskkapitalisternas fickor, långt utanför det svenska skattesystemets kontroll, och att det aldrig blir tal om återinvesteringar i den svenska välfärden, den som vi gemensamt betalar för.

Enligt SCB:s rapport ”Finansiärer och utförare inom vård, skola och omsorg 2010” framgår att vinsten det året uppgick till 8,7 miljarder kronor (efter avskrivningar). Dessa miljarder hämtades alltså av våra skattepengar. Och det motsvarar ca. 22.000 undersköterskor i vården.

Genom att anställa färre bland omsorgens personal, genom att ha lägre lärartäthet och mindre andel utbildad personal skapas dessa enorma vinster.

Vänsterpartiet vill lagstifta om att skattebetalarnas pengar inte ska gå till vinstutdelningar till företag inom vården, äldreomsorgen, skolan och förskolan.

Däremot kan kooperativa och ideellt drivna utövare kunna få sin verksamhet offentligt finansierad förutsatt att de håller hög kvalité och inte drivs i vinstsyfte.

+

Kamrater, vi lever inte i samma Sverige som det Sverige som Anders Borg och statsminister Reinfeldt talar om, vi lever i skuggan av budget, statsfinanser, bolagsvinster, skattesänkningar och allt det andra som den nuvarande regeringen åstadkommer. Vi som lever utanför tillväxtregionerna i söder ser ett annat Sverige än det som bär samma färger som EU-flaggan.

Länge nog har vi stått med mössan i handen och bönat och bett om regionalstöd, skatteutjämning, lite rättvisa. Men om vi tänker efter: vem har skapat konungariket Sveriges exportförmögenhet och vem har finansierat uppbyggnaden av det som en gång kallades folkhemmet? Jo, det vi vi, ute i vad jag brukar kalla ”det övriga Sverige”. Det vill säga Norrland och stora delar av Sverige som finns utanför storstäderna.

Varför kallas våra delar av Sverige för ”det inre stödområdet?”  Jo, vi har gett av vår vattenkraft, vi har bjudit på gruvornas malm och skogarnas virke, vi har försett tillväxtregionerna med utbildad arbetskraft, vi har gett och nu kräver vi något tillbaka!

Internationellt

Den internationella solidariteten löper som en röd tråd genom Första maj-firandets historia. I den s.k. globaliseringens tid så vet vi att kapitalet känner inga gränser, vare sig nationsgränser eller moraliska gränser. Man slår sig ner där lönsamheten är störst och lönerna lägst.

Mot detta kan vi bara sätta den fackliga sammanhållningen och kampen för människovärdet. Vi måste helt enkelt globalisera både hoppet och kampen!

LEVE DEN INTERNATIONELLA SOLIDARITETEN!

Det är många människor som sett Sverige som ett frihetens och demokratins hemland, människor som flyr undan krig och förföljelse, människor som av olika anledningar kommer till vårt vackra land här uppe i norr.

Och jag vill bara säga: välkommen till Sverige! Tillsammans kan vi skapa en framtid, en framtid för Sverige, men också för de länder som ni inte kan leva i.

Er kamp är vår!

LEVE SOCIALISMEN, LEVE MÄNNISKAN, LEVE FÖRSTA MAJ!

Dela den här sidan:

Kopiera länk