Vänsterpartiet Värmland

Presentation av regiongruppen

Lär känna regiongruppen för mandatperioden 2022-2026!

Först ut har vi:

Regionråd Elisabeth Björk

Politiskt uppdrag i regionen:

Regionråd och ordförande för kollektivtrafiknämnden och personalutskottet, ledamot i regionstyrelsen.

Har du andra politiska uppdrag?

Ja, ledamot i distriktsstyrelsen och från 23 maj 2023 är jag andra vice ordförande i branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Vad har du för yrke/utbildning/sysselsättning?

Kandidatexamen i kulturvetenskap med inriktning samhällsplanering, och är tjänstledig från arbete som förhandlare på Hyresgästföreningen.

Varför är du aktiv i politiken?

Jag vill förändra samhället – det var två saker som gjorde att jag främst engagerade mig – feministisk och antirasistisk kamp. För mig är båda dessa tätt kopplat till klass och då var Vänsterpartiet det naturliga valet för mig. Det finns många strukturer i samhället som politiken har ett ansvar att förändra, vi behöver arbeta för mer jämlikhet, mer jämställdhet och motarbeta rasism.

Vad gör du gärna på semestern?

Utflykter till olika museum och besöksmål, äter glass och är ute i naturen.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen?

Vara med och göra Värmland mer jämlikt och tillgängligt, det gäller inom alla områden i regionen så som vården, kollektivtrafiken och kulturen.

Mer om vad som driver Elisabeth och vad som ledde henne hit kommer inom kort i en större intervju!

Gert Raiml

 

Politiskt uppdrag i regionen: Sitter i presidiet i regionfullmäktige och i demokratiberedningen som 2:e vice ordförande. Ledamot i kultur- och bildningsnämnden och i vildförvaltningsdelegationen.

Har du andra politiska uppdrag? Ledamot i styrelsen Arvika Fastighets AB.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Ingenjör och innovatör

Vad brinner du för? Folkhälsan och demokratin.

Vad gör du gärna på semestern? Uppvaktar min fru och påtar i trädgården.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Se till att demokratin försvaras och att alla har möjlighet att vara med och påverka framtiden.

Parvane Assadbegli

Politiskt uppdrag i regionen: Ledamot i regionfullmäktige, regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden samt i arbetsutskottet för nämnden.

Eventuella andra politiska uppdrag: Oppositionsråd i Karlstad.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Heltidspolitiker sen efter valet 2022.

Vad brinner du för? Jämställdhet och jämställdhet.

Vad gör du gärna på semestern? Läsa, bada, träffa mina vänner och hitta på saker utan att planera långt innan.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Ta ett helhetsgrepp för ökad tillgänglighet, säkrad patientsäkerhet och en god arbetsmiljö, stärka en fungerande kärnverksamhet.

Patric Carlsson

Politiskt uppdrag i regionen: Ledamot i regionfullmäktige, ordförande i patientnämnden och ledamot i regionala utvecklingsnämnden.

Eventuella andra politiska uppdrag: Diverse uppdrag i Eda kommun och ledamot i Vänsterpartiet Värmlands distriktsstyrelse.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Undersköterska, natt demensboende.

Varför är du aktiv i politiken? Jag är aktiv för att jag vill göra vårt samhälle mer rättvist.

Vad gör du helst på fritiden? På fritiden umgås jag helst med min familj och även volontärresor till Libanon.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Jag vill försöka att utveckla patientnämndens arbete. Så att vi kan förbättra värmlänningarnas vård.

Anne Hölmebakk

Politiskt uppdrag i regionen: Ledamot i regionfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Eventuella andra politiska uppdrag: Ordförande i Kristinehamns bostadsbolag och ordförande i Vänsterpartiet Värmland.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Jag är utbildad pedagog och har under mitt yrkesliv arbetat som ledare inom förskolan och socialtjänsten med stöd till personer med olika former för funktionsnedsättning. Jag är numera pensionär.

Min drivkraft i politiken är: Allas lika värde! Vi lever i ett klassamhälle med stora skillnader och orättvisor beroende på vem du är, var du bor och vilka föräldrar du har. Alla tidigare förändringar som har skett har varit möjliga genom politisk kamp och kampen för ett rättvist samhälle där alla har rätt till ett bra liv är viktigare än någonsin.

Vad gör du helst på fritiden? På fritiden ägnar jag mig åt lustfyllda aktiviteter som att läsa bra böcker – numera på dagtid, experimentera i min trädgård, sköta mina bin och diskutera politik med mina barnbarn.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Mitt uppdrag i Hälso- och sjukvårdsnämnden tar jag på stort allvar. Vi bildar majoritet med S och C och trots ett mycket svårt läge på grund av ekonomi och personalbrist vill jag tillsammans med övriga i majoriteten arbeta för en vänsterprofil i styrningen av regionen. En god och jämlik vård för värmlänningarna, ett ledarskap som bygger på tillit och förtroende, en bra personalpolitik och inga fler marknadsexperiment.

Lena Karlsson

Politiskt uppdrag i regionen: Ersättare i regionfullmäktige, ersättare i regionstyrelsen, ledamot i regionala utvecklingsnämnden och dess arbetsutskott.

Eventuella andra politiska uppdrag: Jag är nämndeman i förvaltningsrätten också.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Till yrket är jag personalsekreterare, min utbildning är en masterexamen i statskunskap. I realiteten jobbar jag sen nio år som politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen.

Varför är du aktiv i politiken? Jag är aktiv i politiken för att jag vill förändra samhället åt det håll vi i Vänsterpartiet uppfattar att det behöver förändras. För att alla har ett ansvar för att påverka på den plats och i den tid man är och med de verktyg man har. Att tacka ja till ett parlamentariskt uppdrag är att få ett av de verktygen och göra så gott jag kan.

Vad gör du gärna på semestern? På semestern i år tänker jag åka kanalbåt mellan England och Wales. Sen ska jag nog gerillabrodera något, samt i vanlig ordning missköta våra pallkragsodlingar. Och jag har två små barnbarn som jag vill träffa mer än vad vardagarna ger tid till!

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? I Region Värmland vill jag att det ska märkas att vi är en rödgrön ledning som styr. Vi har, i likhet med våra kamrater i landets alla kommuner och regioner, knappt något reformutrymme alls. Men vi har ändå 11 miljarder att göra det bästa vi kan med. Det ska märkas att Region Värmland tar ett större ansvar för att ge vård efter behov, inte efter efterfrågan, och tar ett ansvar som samhällsaktör för miljö och klimat.

Håkan Olsson

Politiskt uppdrag i regionen: Ersättare i regionfullmäktige och kultur- och bildningsnämnden.

Eventuella andra politiska uppdrag: Ordinarie ledamot i teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad.

Sysselsättning: Pensionär.

Varför är du aktiv i politiken? Jag vill lyssna på och vara en röst för personer med vänsteråsikter, som av en eller annan anledning har svårt att göra sin röst hörd i samhällsutvecklingen.

Vad gör du helst på fritiden? Åker ut med båten på Vänern eller ta en tur på MC’n.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Driva olika vänsterfrågor, tillsammans med S och C, bland annat lyfta fram vikten av folkhögskolans roll och dess elever i utvecklingen av samhället.

Liselott Lindberg

Politiskt uppdrag i regionen: Ledamot i kultur- och bildningsnämnden.

Eventuella andra politiska uppdrag: Ersättare i regionfullmäktige, ledamot i jävsnämnden i Grums, ledamot i valnämnden i Grums, ersättare i kommunfullmäktige i Grums.

Yrke/utbildning/sysselsättning: SFI-lärare.

Vad brinner du för? Jag brinner för social rättvisa, för en värld där alla får förutsättningar till ett gott liv och det är därför jag är politiker.

Vad gör du gärna på semestern? Jag älskar att resa och att läsa så att läsa på resan är optimalt, nej då, men jag reser i böckernas värld och upplever saker på resorna.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Jag vill försöka styra skeppet åt vänster, i min nämnd betyder det bland annat att öka tillgängligheten av kultur för värmlänningarna och att satsa på folkhälsan.

Mirja Snider

Politiskt uppdrag i regionen: Ledamot i Demokratiberedningen, ersättare i regionfullmäktige.

Andra politiska uppdrag: Gruppledare för Vänsterpartiet Hammarö, fullmäktigeledamot i Hammarö, ledamot i Bildningsnämnden Hammarö, ersättare i Miljö- & byggnadsnämnden Hammarö, ersättare i kommunstyrelsen Hammarö och ersättare i distriktsstyrelsen.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Jobbar inom fastighetsförvaltning, många år med fokus på social hållbarhet inom allmännyttan.

Vad brinner du för? Jämställdhetsfrågor, jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar utveckling och demokrati.

Vad gör du helst på fritiden? Spelar fotboll, umgås med familjen och tittar på TV-serier.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Bevaka jämställdhetsfrågor och belysa barnens rättigheter enligt barnrättsperspektiv.

Matilde Konglevoll

Politiskt uppdrag i regionen: Ordförande i Hjälpmedelsnämnden, ersättare i Kollektivtrafiknämnden, ersättare i regionfullmäktige.

Eventuella andra politiska uppdrag: Gruppledare för Vänsterpartiet i Säffle, ersättare i kommunstyrelsen i Säffle, ledamot i distriktsstyrelsen.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Kandidatexamen i historia, egen företagare.

Varför är du aktiv i politiken? För mig en självklarhet. Det är enkelt att se på och klaga, men genom att vara aktiv politiskt kan en faktiskt påverka både i stort och smått.

Vad gör du helst på fritiden? Är med familjen, vi hittar alltid på något tillsammans.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Väljarna har gett oss i uppdrag att arbeta med rättvisa och jämställdhet och det ska synas i mitt arbete.

Linda Hansen Grundel

Politiskt uppdrag i regionen: Ersättare regionala utvecklingsnämnden.

Eventuella andra politiska uppdrag: Ledamot i distriktsstyrelsen. I Arvika: Ersättare i kommunfullmäktige, ledamot i kommunala pensionärsrådet och i kommunala funktionsrättsrådet, ersättare i utskottet lärande och stöd, ersättare i socialnämnden och ersättare i kommunstyrelsen.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Studerande på heltid. Just nu läser jag sociologi vid Karlstads universitet.

Varför är du aktiv i politiken? Jag är aktiv i politiken för att jag vill ha ett samhälle där alla kan leva.

Vad gör du helst på fritiden? På fritiden läser jag gärna böcker, fantasy är en favoritgenre.

Camilla Kruse

Politiskt uppdrag i regionen: Ersättare i kollektivtrafiknämnden.

Eventuella andra politiska uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige i Forshaga kommun, ledamot och medlemsansvarig i styrelsen för Vänsterpartiet Deje-Forshaga.

Yrke/utbildning/sysselsättning: Utbildad personalvetare, arbetar idag som rekryterare inom vård- och omsorg i Karlstads kommun.

Varför är du aktiv i politiken? Jag har varit intresserad av politik sedan högstadiet och har alltid haft hjärtat till vänster. Jag är frustrerad över de ökade klyftorna i samhället och hur välfärden har nedmonterats de senaste åren. Jag är framförallt aktiv i politiken för att kunna vara med och påverka och förändra men även för att det kan vara intressant och spännande.

Vad gör du gärna på semestern? Jag älskar att vara ledig! Det bästa med semester är att åka på utflykter och småresor med sonen eller med vänner och familj. Om man tältar kan man besöka många olika fina platser i Sverige. Favoritmålen hittills är Gotland, Göteborg och förstås fantastiska Kil!

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Kollektivtrafik är en viktig fråga. Att samåka är bra för miljön och en nödvändig service för medborgare som inte kan eller har möjlighet att äga och köra bil.

Jag tycker att det är viktigt att värmlänningar ska kunna pendla med kollektivtrafik till och från arbetet, även om man arbetar andra tider än måndag-fredag mellan kl 8-17. Men även att man ska kunna ta buss eller tåg till sina vänner, fritidsintressen, sport- och kulturevenemang även på helgerna. Idag är det en väldigt ojämn service beroende på vart i Värmland man bor. I mitt uppdrag hoppas jag kunna vara med och påverka så kollektivtrafiken blir lite mer jämlik i Värmland och mer arbetarvänlig.

Elin Boström

Politiskt uppdrag i regionen: Ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vad brinner du för? Jag brinner för att värmlänningen ska ha tillgång till god hälsa och jämlik vård. Likaså patienten och arbetaren som jobbar inom vården. Jag värnar mycket om  kvinnor, barn, hbtqi-personer och även hela människan.

Vilket är det roligaste sommarjobbet du haft? Det bästa sommarjobbet jag har haft var när jag var 16-17 år och jobbade på äldreboende på Stagnellska hemmet. Det skapade intresse att jobba med människor. Det ledde in mig till det fantastiska jobb jag har idag som barnmorska.

Vad vill du göra i ditt politiska uppdrag i regionen? Jag vill lära mig mer om hälso- och sjukvårdsnämnden och jobba med ett feministisk perspektiv.

 

Här syns större delen av regiongruppen som fastade på bild vid en utbildningsdag i december 2022.

Dela den här sidan:

Kopiera länk