Vänsterpartiet Värmland

Anders Nilssons debattartikel

Ett landsting i fritt fall

Landstinget i Värmland har stora ekonomiska problem. Vi i oppositionen varnade tidigt för att det var den här utvecklingen vi såg. Vi såg också att det var väldigt lite som gjordes för att komma tillrätta med situationen. Värmlandssamverkan höll inte med oss utan valde att fortsätta blunda och skjuta problemet framför sig och nu befinner vi oss i en väldigt svår ekonomisk situation.

 

Vi har under året presenterat en rad förslag för att förbättra ekonomin. Vi borde t.ex. se över vårdvalet inom b.la sjukgymnastiken som visats sig bli både dyrare och mindre effektivt för patienterna. Vi borde ta över sjukvårdsrådgivningen i egen regi, det blir både billigare och bättre kvalité. Kostnader som Värmlandssamverkan lagt på landstinget utan att tänka på det långsiktiga perspektivet är t.ex. sjukvårdshelikoptern som idag ligger på det dubbla mot vad det en gång var tänkt, 40 miljoner kronor i driftskostnad.

 

Vi har flera gånger också sagt att landstinget inte borde starta några nya verksamheter i det här läget. Mellanvårdsplatserna som Värmlandssamverkan drivit igenom kommer ha en kostnad på 42 miljoner kronor i investeringar och 50 miljoner kronor i drift, detta samtidigt som det finns tomma vårdplatser i både Arvika och Karlstad. Det är vansinne att samtidigt som det varslas om uppsägning starta upp en ny verksamhet som behöver personal och kostar pengar, en verksamhet som inte heller kommer att göra vården bättre för våra medborgare.

 

I de sparåtgärder som presenterats i dagarna är det nedskärningar i personalen som känns mest. De sparåtgärder som presenteras handlar rent krasst om att vi i dagens ekonomiska läge inte har råd att betala ut löner till vår personal, därför kan vi inte ha dom kvar, inte för att vård- eller personalbehovet är mindre. Vård- och personalbehovet styrs inte av hur mycket pengar landstinget har, men landstinget måste anpassa vad de gör efter det vårdbehov som finns i länet. Det har man inte gjort.

 

Vi kommer närmare en skattehöjning. Den här gången räcker det nog inte med 45 öre, utan snarare det dubbla. Vänsterpartiet har inget emot skattehöjningar när det gäller att finansiera en sjukvård att lita på. Vi tycker däremot inte att en ska höja skatten bara för att täcka upp för en flerårig oansvarig ekonomisk politik. För det är det vi står inför nu, en skattehöjning för att betala för den styrande minoritetens tillkortakommanden när det gäller politisk och ekonomisk styrning.

 

Värmlandssamverkan kan inte längre blunda för den ekonomiska krisen vi befinner oss i. De måste också börja ta ansvar och prioritera. Om vi ska kunna vända den hör ekonomiska krisen måste de vara beredda att ta krafttag och se över var vi kan minska kostnaderna, sätta stopp för mellanvårdsplatserna är ett första steg.

 

Anders Nilsson (V)

Oppositionsråd i landstinget

Dela den här sidan:

Kopiera länk