Riksdagsarbete 2013
Ibland kan man känna sig som en kula i ett flipperspel när man kastas från det ena temat till det andra i det som ingår i ens riksdagsuppdrag. Det handlar inte bara om voteringar och debatter i plenisalen, eller om gruppmötesdiskussioner med egna partiet. Nej, dagen kan börja med ett frukostmöte där representanter för Trafikverket och SEKO (facket för service och kommunikation) redogör för underhållet av den svenska järnvägen. Vinterväderleken är som bekant ingen dans på rosor och en ökad trafikvolym blir gentemot nedskuret underhåll och ökade personalvarsel ingen lättlöst ekvation att lösa!
Efter en stund på det egna kontoret – med genomgång av morgonens skörd av post och ett 50-tal mejl, genombläddrande av dagspressen och lite meningsutbyte i kafferummet är det så dags för utskottssammanträde – där alla riksdagspartierna deltar men där diskussionerna oftast är formella och odramatiska.
Efter lunchintag med stor valfrihet (husmans, smalmat, vegetariskt, dagens soppa/sallad) följer ett seminarium som kanske handlar om det ändlösa kriget i Syrien eller består av ett skolklassbesök från Rinkeby.
Vi på Värmlandsbänken får då och då särdeles välkomna besök från hemprovinsen, liksom vi ofta besöker institutioner, organisationer och olika grupper av intressenter. En sådan visit väntar i skrivande stund: ”Mjölkens framtid i Värmland” och ett besök i Stöpafors.
För Värmlands del är samarbetet västerut, med Norge, både viktigt och naturligt, med det som kallas det ”Inre Skandinavien”. ”På gränsen” heter en splitter ny forskarantologi som presenterades härom veckan på Karlstads Universitet. Utmaningen består i att ”göra regionala skillnader till en styrka.” Gränshandel och arbetspendling är inget nytt, men i vårt globaliserade tidevarv kan det innebära det något annat. Det är inte bara vi, privilegierade västerlänningar som kan söka lycka ute i världen utan världen kommer också till oss och skapar därigenom en större mångfald, nya möjligheter på tidigare inte vandrade stigar!
Bengt Berg