Distriktsordförandes 1 maj-tal

Madeleine Nyvall, distriktsordförande, talade i Kristinehamn på 1 maj.

 

Kamrater, första maj firare, Kristinehamnare

Vi lever i en tid där vår solidaritet sätts på prov. Vi lever i en tid där högerkrafterna sätter agendan. Vi lever i en tid där det är tanken, vi och dom – inte du och jag, som är den första.

Att Sverigedemokraterna har satt agendan är inte särskilt svårt att se. Att Moderater, Kristdemokrater och Liberaler drar nytta av den rasistiska agendan och inte kan prata om annat än invandring – det talar ett tydligt språk. När debatten allra mest handlar om hur många flyktingar vi kan ta emot – då är vänsterns viktigaste uppgift att säga: Vi kan göra bättre! Vår fråga är inte: hur mycket invandring tål Sverige? Vår fråga är i stället: Hur kan vi i solidaritet med dom på flykt bygga ett stark gemensamt samhälle?

Svensk politik under många år handlat om hur vi kan sänka skatterna för de mest välbeställda. I debatten om vinsterna i välfärden kryper det gång efter annan fram att svenska skattepengar flyter ut i privata vinster till riskkapitalbolag. På andra sidan står vi och får höra – att vi inte har råd med en välfärd för alla. Inte ens för de som behöver den allra mest. För vi vet att det finns en annan sanning, en annan verklighet bortom orden: en verklighet där varenda människa behövs för att bygga Sverige starkt, varenda människa behövs i den svenska välfärden.

Ett samhälles styrka avgörs inte av om du får göra avdrag för din köksrenovering, eller om du kan köpa städhjälp med skattesubventioner. Nej, ett samhälles styrka och kraft – det visar sig när vi kan ta hand om de som är svaga, när vi kan dela bördor tillsammans och när vi håller ihop. Samhällskontraktets själva grundidé är att ingen hamnar utanför. Inte du, inte jag och inte barnen som drunknat på Medelhavet.

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen visat att välfärdsreformer är möjligt. Vi vet att det inte är tillräckligt – vi vill göra mer. Sverige kommer behöva fler bostäder och mer av klassikern vård, skola och omsorg. Vi kommer bara klara samhällsförändringarna med en utbyggd välfärd. I stället för att sänka skatten för de som tjänar mest och sänka lönerna för de som redan tjänat minst. Mot denna politik står en politik för en utbyggd svensk välfärd för alla. Det är ett politiskt vägval.

Genom förhandlingar med regeringen har vi visat att Vänsterpartiet och vår politik gör skillnad. Den största välfärdssatsningen på många år i form av 10 miljarder till kommuner och landsting har gjorts möjlig tack vare Vänsterpartiet. Tidigare har Vänsterpartiet visat vägen till en bättre välfärd genom satsningar på fler som arbetar i äldreomsorgen, gratis medicin för barn, glasögonbidrag. Vi har höjt både golvet och taket i a-kassan och avskaffat stupstocken i sjukförsäkringen. Vänsterpartiet gör skillnad!

Det finns många utmaningar kvar. Vi står fortfarande och undrar hur det ska gå när högern vill sänka våra löner och höja vår hyra. När det gäller jobbskapande har högern alltid en lösning – märkligt nog går den alltid ut på att någon annan ska ha lägre lön. Nyligen tyckte centerpartiet att någon från Aleppo ska tjäna mindre än någon från Björneborg – trots att de gör samma jobb! Nej, låglönesatsningar är ingen garanti för att fler får jobb – och det drabbar främst kvinnor och unga. Vi tror i stället på att investera i människor. Utbildning och investeringar – rusta människor för arbetsmarknaden och alla ska ha en lön som det går att leva på.

Det saknas många bostäder i Sverige. Vänsterpartiet menar att höjda hyror genom marknadshyror inte är svaret på bostadsbristen – men om du frågar högern är det en magisk formel som måste till. I Stockholm skulle hyrorna öka med lite över 4000 kr i månaden om marknadshyror införs  – vem är det egentligen som ska ha lyxen att bo? En Stockholmsfråga kanske ni tänker – ni tänker fel! Möjligheten till en egen bostad är en jätteviktig fråga för våra unga och också våra nyanlända. För den fria bostadsmarknaden har visat sig inte vara så fri. Det enda som kan hjälpa mot bostadsbrist är att bygga bostäder. Bra och billiga hyreslägenheter med stöd från samhället och med stort inflytande av allmännyttiga bostadsbolag utan vinstintressen. Marknaden fungerar inte när det gäller att se till att alla människor får ett hem. Den fria bostadsmarknaden har ökat friheten för bankerna att ta ut vinster på bolån, och friheten för de mest välbärgade att välja och vraka på lägenheter andra inte har råd med. Men de flestas frihet har krympt.  Vi säger nej till garderober för vissa och lyxlägenheter för andra.

En utbyggd välfärdspolitik – det är också en feministisk politik. Jämställdhet kommer inte av sig själv. Den kommer inte för att det står i lagen att man inte får diskriminera. Nej jämställdhet den handlar om politisk vilja och konkreta förslag. Och vi i Vänsterpartiet förstår att feministisk förändring är absolut nödvändig och fullt möjlig. I Umeå var Vänsterpartiet med och höjde de lägsta lönerna i kommunen, i Malmö har Vänsterpartiet gjort det möjligt för papperslösa kvinnor att få skydd och stöd på kvinnojour och i Hagfors införde vi rätt till heltid. I budgetförhandlingarna tidigare år har vi fått igenom reformer som kommer ha en central betydelse för kvinnors liv: satsningar för att återupprätta en säker förlossningsvård, satsningar på äldreomsorgen som ger bättre förutsättningar för de som arbetar i omsorgen, en satsning på kvinno- och tjejjourerna för att ge dem en tryggad finansiering – DET är feministisk politik i praktiken.

VI ska vända utvecklingen – VI ska öka rättvisan mellan kvinnor och män i Sverige – VI ka omfördela makt och resurser så att kvinnor och män har samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv.

Vi menar att socialdemokraterna måste bli mindre ängsliga och leta för en politik som varken förargar eller gläder någon. Miljöpartiet måste hitta roten till sin maskros, för brunkol kan inte gå före ny grön teknik. De utmaningar som vi ser både för välfärdssamhället och miljön, kräver massiva omfördelningar av resurser – det kräver en fördelningspolitik värd namnet. För att bygga om Sverige krävs förnyad kraft hos folkrörelsen, en möjlighet för väljarna att se skillnad på en tokblå höger och en rödgrön vänster. Höger och vänster är inget trix – det är skattesänkningar mot bättre välfärd, det är sparka nedåt eller fördela jämt – det är ett val att samhället inte bara är till för dom som har råd, utan att samhället är till för alla.

Nej, för i skuggan av tävlingen om vem som kan hålla flest utanför gränsen så växer främlingsfientligheten, rädslan och oron. I ett sådant samhälle växer ingenting gott fram. De borgerliga partierna letar efter orsaker – och de tittar på arbetslösa, unga, sjuka – eller som nu flyktingarna!

Vänsterpartiet har en annan idé. När vi tittar på samhällsproblemen så tittar vi uppåt. Vi tittar på dom rika som gömmer undan skattepengar i skatteparadis, vi tittar på välfärdsvinster och bolagsvinster – vi tittar på dem som gömmer pengar som borde gått till välfärden. Det mina vänner är en stor skillnad.

Tillsammans med andra behöver vi nu skapa en folkrörelse som gör något åt den hopplöshet som präglat Sverige under åtta år av borgerliga regeringar. En hopplöshet som verkar ha smittat av sig på regeringen. Du kan göra något, du kan engagera dig i Vänsterpartiet. Ring en vän, dela ut ett flygblad eller prata med dina grannar. För mot rasism och misstro, finns bara gemenskap, organisering och solidaritet. Det är det vi måste visa. Tillsammans kan vi göra skillnad!

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk