Rapport från Vänsterpartiets 41:a kongress

Helgen 5-8 maj var det Vänsterpartiets 41:a kongress. Värmland skickade fem ombud som fattade beslut om EkoEko-programmet, partiprogrammet och organisatoriska- och stadgefrågor. Totalt fanns det över 650 motioner att ta ställning till.

Helgen 5-8 maj var det Vänsterpartiets 41:a kongress. Värmland skickade fem ombud som fattade beslut om EkoEko-programmet, partiprogrammet och organisatoriska- och stadgefrågor. Totalt fanns det över 650 motioner att ta ställning till.

 

Hej Susanna Göransdotter! Förra helgen var du och fyra andra ombud från Värmland på kongressen i Örebro. Hur var det?

Det var väldigt roligt och givande, men också utmattande. Mycket att ta in och tänka på samtidigt som det blev långa dagar i kongressbänken.

Vilka vara de stora frågorna som ni fattade beslut om?

De stora frågorna var främst frågan om hur mycket vi skulle vara mot kärnkraften. Partistyrelsen hade en skrivning som innebar att avvecklingen av kärnkraften skulle prioriteras till efter att vi brutit vårt fossilberoende. Vi och kongressen hade en annan syn på saken så nu ska vi driva frågan om att avveckla kärnkraften snarast.

Sen var det en stor debatt om sex timmars arbetsdag och hur vi ska driva frågan om införande. Det var också en debatt om att vi ska göra det till en av våra prioriterade frågor under valrörelsen 2018.

Slutligen så diskuterades även samarbetet med regeringen mycket. Det är många, jag en av dem, som är oerhört bestörta och upprörda över migrationsöverenskommelsen och att det i den även ingick uppgörelser om bl.a. RUT-avdraget. En del ombud tyckte därför att vi i Vänsterpartiet skulle sluta att förhandla om budgeten med regeringen. Vi i Värmland tyckte dock att bland annat det faktum att vi nu ser bl.a. 10 extra miljarder till välfärden, gratis mediciner och glasögon till barn är viktiga reformer som inte hade kommit till utan Vänsterpartiet, och som motiverar att vi i fortsättningen ska förhandla om budgeten med regeringen.

Vad skulle du vilja lyfta fram från kongressen?

Alla fräna brudar som var uppe i talarstolen under de separatistiska träffarna och även under debatterna. Den här kongressen var också den första kongressen där det var fler kvinnor än män som var upp i talarstolen. Det är gött att vara i ett parti som arbetar feministiskt internet och externt, och att vi ser att det ger effekt. 

Det var även väldigt kul att vara med i en delegation där alla ombuden var uppe och talade för olika frågor och slet hårt för att sätta sig in i frågorna. Vi har många väldigt pålästa, passionerade och engagerade medlemmar.

Vad händer nu, efter kongressen?

Nu börjar arbetet med att fortsätta att utveckla partiets politik och att bli ännu tydligare i våra frågor om välfärden och sex timmars arbetsdag inför valet 2018. Vi måste visa att vår socialistiska, feministiska och antirasistiska politik är möjligheten till att lyckas ta om hand om all de som flyr för sina liv och för att på ett bra sätt få de som kommit hit att bli en del av vårt samhälle.

Dela den här sidan:

Kopiera länk