Större regioner för att möta samhällets utmaningar

Vänsterpartiet i Värmland har sedan Ansvarskommittén kom med sitt förslag 2009 varit av samma åsikt. Vi tycker att en regionförstoring är en bra idé.

Vid sidan om det hade vi i första hand velat se en anslutning österut, i andra hand Västra Götaland. När Indelningskommittén kom med sitt förslag 2016 så är det återigen vårt andrahandsval som föreslås. Det har vi haft att agera utifrån.

I flera medier har det under senaste tiden framställts som att Vänsterpartiet ändrat sig. Det kanske beror på att det är svårt att förstå sig på den politiska snårskogen. Vänsterpartiet har tidigare tagit ställning för att vi vill se en utveckling mot storregioner. Vi fattade då också beslut om att vi i första hand ville se en anslutning österut, det vill säga ungefär motsvarande Svealand, och i andra hand Västra Götaland.

I landstingsfullmäktige röstade vi för det yttrande som vi ansåg mest representerade vår inställning till bildandet av större regioner. Det innebar att gå samman med S och C och rösta för ett förslag som förordar indelningskommitténs förslag.

Det har nackdelen att det är positivt till den geografiska anslutning som vi velat ha först i andra hand. Vi har genom protokollsanteckning redogjort för att vi hellre sett en anslutning österut. Det är denna typ av agerande som i politiska sammanhang brukar kallas för en kompromiss.

Samhället står inför stora utmaningar och vi tror att det behövs en annan samhällsorganisation för att möta dessa utmaningar. Att försöka dra frågan i långbänk förändrar inte det faktum att det finns en asymmetri i samhällsorganisationen på regional nivå. Det ändrar inte heller att vi behöver vara fler för att klara av det som de regionala uppdragen som hälso- och sjukvård, infrastruktur, kultur och tillväxt kräver.

Alldeles för lite kraft har lagts från både stat, kommun och landsting på att diskutera hur vi skapar legitimitet för de nya länen i nästa skede. Vi hoppas att en sådan diskussion kan komma till stånd så snart geografifrågan är klar. Hur vi tillsammans skapar en samhällsorganisation som klarar välfärden är en mycket viktigare fråga.

Men allt detta kommer att läggas på riksdagspolitikernas bord. Det är till slut de som kommer att fatta beslut om frågan. Det är också ett viktigt fakta som allt som oftast bortses ifrån. När remissvaren har gått iväg ska man fråga sig om man gjorde sitt eget partis beslut och ställningstaganden rättvisa. Där anser vi att vi gjort så gott vi kan.

Vänsterpartiets landstingsgrupp

genom

Anders Nilsson (V)

Madeleine Nyvall (V)

 

Debattartikeln ovan var publicerad i VF 2016-10-17

Dela den här sidan:

Kopiera länk