Lämna marknadshyrorna så kan Löfvén få nytt försök
Under måndagen förklarade en majoritet av ledamöterna i Sveriges riksdag att man inte har förtroende för statsminister Stefan Löfvén. Omröstningens resultat är historiskt.
– Det är så klart tråkigt att det behövde gå så här långt, säger My Funcke en av två ordförande i Vänsterpartiet Värmland.
Redan i januari 2019 signalerade Vänsterpartiet att man kunde tänka sig att släppa fram regeringen med dess stödpartiet, men med två förbehåll. Vänsterpartiet ville inte se inskränkningar i lagen om anställningsskydd och marknadshyror, det var de röda linjer som man inte kunde acceptera att regeringen gick över.
– Jag upplever att vi har fått ett stöd för vårt beslut, och det är verkligen inget roligt beslut. Tyvärr är det nödvändigt, säger Mirja Snider, som delar ordförandeskapet med My Funcke.
Hon menar att de flesta av Vänsterpartiets väljare står bakom partiets agerande. Reglerad hyra ses av många som otroligt viktigt. Det märks också genom att man de senaste dagarna fått nya medlemmar i partiet.
När man i Finland införde marknadshyror i nyproduktion tog det bara fyra år innan det infördes på resten av lägenheterna. Det har gjort att hyran för en trea i Helsingfors är nästan dubbelt så dyr som en i Stockholm. I Storbritannien infördes marknadshyror i slutet av 1980-talet och bostadsbristen har inte förbättrats där.
– Vi måste värna om folkhemmet, det fysiska hemmet. Människor måste ha råd att bo, annars faller allt annat, säger My Funcke som menar att det är viktigt att man i förhandlingar måste respektera partsförhandlingar som är en central del i den svenska modellen.
Vänsterpartiet ser gärna att Stefan Löfvén återvänder till posten som statsminister, dock utan planerna på marknadshyror.
– Vi som sitter som politiker i kommunerna vet att man kan komma överens och mötas över partigränser. Kan vi lösa det på Hammarö så borde man kunna lösa det i riksdagen också, säger Mirja Snider.